Taktekking - villskifer

Studieplan

- Kurs for utøvere med variert erfaringsgrunnlag

​Organisering

Kurset gjennomføres med en hovedinstruktør, Arne Letrud fra Heidal.  Den praktiske/organisatoriske delen besørges av Senter for bygdekultur ved Hjerleid skole- og handverksenter i samarbeid med huseier Dag Lindvig.

Kurset varer fra kl 8.00 – 16.00 hver dag, og med en eller to kveldsøkter. Hele dagen er arbeid på taket, med noen innslag av teori/forklaring av prinsipper.

​Mål for kurset

Kurset skal gi kunnskap om å legge et tradisjonelt skifertak. Taket er tidligere demontert, så det skal legges på nytt etter opprinnelig leggemønster med villskifer. Nye og opprinnelige skiferstein skal tilpasses hverandre. Det er viktig å planlegge godt for at taket skal bli både tett og pent.  Målet er å lære seg gode arbeidsteknikker og bruk av rett verktøy/redskap til å bearbeide steinen. Da må deltakerne ha en fått en forståelse for steinens struktur, lært å vurdere steinens fiberretning, slik at steines kuttes riktig.

Faglig innhold

Innholdet i kurset vil basere seg på opparbeidet kunnskap formidlet av hovedinstruktør gjennom mange års arbeid med taktekking og bearbeiding av stein, lært av andre tradisjonsbærere.

Generelt

Ta med verneutstyr og vernesko, hansker, arbeidsklær.        

Hjerleid

Jøndalsvegen 3 B, 2662 Dovre
Tlf. (+47) 61 24 05 51 / (+47) 932 81 930
post@hjerleid.no

© HJERLEID