Vg2

Tømrer


Lær om tradisjonelle byggeteknikker - viktig kunnskap i en moderne tid.

sag 4.jpg

HVA LÆRER DU

VG2 Tømrer passer for deg som har interesse for eldre byggetradisjoner. Du lærer å lafte og bruke håndverktøy, men også benytte maskinverktøy når det trengs.

Du lærer om treet som materiale fra det vokser i skogen til det er et ferdig byggverk. Elevene jobber på konkrete oppdrag fra kunder.  Teknisk tegning, regelverk, HMS, dokumentasjon, rapportskriving og kalkulere pris er en del av bransjelæra.

Flere tema: ulike typer reiste konstruksjoner (bindingsverk, grindverk), taktekking, veggkledning, tørrmuring, overflatebehandling og tjærebrenning.

Elevene skal også lære prinsipper for restaurering og istandsetting av gamle bygninger.

VG2 Tømrer følger godkjent læreplan, men vektlegger tradisjonelle byggeteknikker.

Sara med en stor trestokk på den stasjonære båndsaga. Foto: Bård Bårdløkken

YRKE

Etter fullført VG2 er det 2-årig læretid i bedrift før du kan ta svennebrev.

Det er et stort behov for håndverkere med kunnskap og erfaring fra tradisjonelle byggeteknikker. Det er yrkesmuligheter i ulike handverks- og laftebedrifter, på museum og innenfor kulturminnevernet.

Det er flere muligheter for videreutdanning etter svennebrev i fagskoler og høgskoler, både innen nybygg og tradisjonsbygg/restaurering.


Hør mer om linjen fra NRK P2 - Studio 2 her (ca 1.30.00 ut i programmet )



 

INNTAKSKRAV

Inntakskrav er bestått VG1 Bygg- og anleggsteknikk.

Du kan også søke etter fullført VG2 Byggteknikk og ta dette året som en fordypning i tradisjonelt bygghåndverk.

Har du annen relevant utdanning eller realkompetanse kan du også søke. Det er også mulig å gjøre et omvalg fra Studiespesialisering. Handverksskolen kan ta inn et antall voksne elever, som har fullført videregående opplæring tidligere.

Du bør ha interesse for form og byggeskikk, godt håndlag og praktisk sans.

Send gjerne en mail på post@hjerleid.no hvis du lurer på noe.

PRAKTISK FAG

VG2 Tømrer er et utdanningsprogram med vekt på praktisk arbeid i verkstedet: 4 dager i uka – ca 30 timer.

I tillegg kommer fellesfag (norsk, samfunnsfag og kroppsøving) for de elevene som ikke har fullført fellesfagene tidligere.

Programfagene du får opplæring i og skal vurderes i er:

  • Bransjelære (140 årstimer)

  • Produksjon (337 årstimer)

  • Yrkesfaglig fordypning (YFF, 253 årstimer)

I YFF kan du ha praksis utenom skolen, i et verksted/bedrift, eller arbeide på skolen i et tema du har valgt å fordype deg i.

Elevene skal opp til en tverrfaglig, praktisk eksamen hvor de felles programfagene inngår.

Skolen har dyktige faglærere, og utstrakt bruk av gjestelærere som er utøvende håndverkere fra hele Norden.

KLASSEN

Det er plass til 15 elever på hvert utdanningsprogram. Det er både ungdom og voksne i klassene, og skolen tar også inn noen utenlandske elever. Dette gir spennende erfaringsutvekslinger og nye vennskap.

Hver klasse har en kontaktlærer.

Det er et godt skolemiljø, og elever og lærere trives sammen.  

Etter innføringsukene med opplæring i sikkerhet kan elevene bruke verkstedene på kveldstid, for at dere skal øve og få enda større utbytte av skoleåret.

Les om boligmulighetene her.


 

SØKNAD

Søknadsfristen er 1. mars, men vi har fortløpende opptak frem til skolestart, så det er mulighet for å søke senere.

Du kan søke på bakgrunn av praktisk erfaring om du ikke har relevant utdanning.


 

Edvard bruker stemjern til å lage en kam. Verkstedene er åpne til kl 22 og du kan jobbe med egne prosjekter etter skoletid. Foto: Bård Bårdløkken

Klassen er samlet i lafteskuret. Foto: Tor Arne Gjevre

Tjæremile. På vårparten (hvis været tillater det) samarbeider Vg2 Tømrer og Vg2 Tradisjonmaling om å brenne tjære i Bygningshistorisk park.

Steinar Moldal fra Dovre handverkssenter er med ut i skogen for å fortelle om skogbruk, materiallære og hogst. Å være lokalisert på Dovre gjør at vi har kort vei til skogen og kan samarbeide med lokale skogeiere. Foto: Tor Arne Gjevre

Plantegning av HUSET. HUSET er et tvihogd hus og stabbur, og består av flere typer laft. Prosjektet skal gjøre nytten som læringsarena og er et forskningsprosjekt av Jon Bojer Godal, Henning Olstad og Steinar Moldal.

HUSET står midt på tunet på Hjerleid. VG2 Tømrer har blant annet satt inn vinduene og laget dører. Fortidsminneforeningen har laget en videosnutt om da HUSET fikk tak som du kan se her.

Klassen poserer med grindbygget de bygget over båndsaga. Grindbygg er egnet til å konstruere store åpne rom og har et skjelett av tømmerstokker og vegger av tynne bord. Vi finner mange grindbygg på Vestlandet. Foto: Tor Arne Gjevre

Laura setter i stand en dør til et av husene i Bygningshistorisk park. Beslaget er laget av smedene. Foto: Tor Arne Gjevre

Opplæring på båndsaga. Foto: Bård Bårdløkken.

Hans, Aron og Laura filer kjede under kurs i motorsag. Det er viktig med vedlikehold ved å kunne file, bytte og stramme kjede på motorsaga. Foto: Tor Arne Gjevre

Birk med bile i hånden. Å lære å bruke tradisjonelle verktøy og teknikker gir et godt grunnlag og materialforståelse. Foto: Bård Bårdløkken.

Olav, Torje, Torgeir og Rudolf har bygget nytt kontor til Birgit.

Klassen legger skifer på et tak i Bygningshistorisk park. Foto: Tor Arne Gjevre


I like this school because it give you opportunities to learn about traditional work such as woodcarving, furniture making, black smith ... and it gives a nice insight on the past. I chose Byggteknikk because i had a passion for lafting. I hope to settle down after school at a place where they respect traditional lafting and byggteknikk.
— Bart Gevers (26), Belgia/Vågå

 

20231026-_R093596_foto_Tor_Arne_Gjevre.jpg